החוק בדיני מקרקעין קובע את זכות הקניין של אדם מסוים לבעלות או זכות על קרקע מסוימת. עסקת מקרקעין הינה העברה של זכות זו לאדם אחר, מבלי להתייחס להעברת הקניין בירושה. חוזה מקרקעין הינו למעשה כמו כל חוזה אחר וחלים עליו חוקי החוזים. במקביל לחוקים הרגילים חלים על חוזה מקרקעין חוקים נוספים. ביניהם, חובה על חוק מקרקעין להיות כתוב על מסמך כלשהו. כמו כן, בוזה יש לציין פרטים דוגמת שמות הצדדים, תיאור המקרקעין, מהות העסקה ועוד. התחייבות בעל פה בתחום המקרקעין אינה תקפה.
על חוזה מקרקעין חלות חבויות שונות המתייחסות לחוזה המקרקעין הכתוב. על חוזה מקרקעין על ידי עורך דין מקרקעין להיות מנוסח וכתוב בצורה ברורה ולמנוע מצבים של ניסוח מעורפל. מאחר וחוזה מקרקעין הינו בעל חשיבות רבה, הן מבחינה כלכלית והן מבחינת השלכותיו על המעורבים בו, על ההסכם להיות מפורט ככל האפשר. סיבה נוספת העומדת מאחורי הדרישה לערוך חוזה מקרקעין בכתב בלבד מיועדת על מנת להרתיע את מי מהמעורבים בעסקה מלהתחייב לה ללא שיקול דעת מעמיק ולפני שקילת כל ההשלכות של החוזה.
מטרותיו של חוזה מקרקעין
לפיכך ניתן לומר כי הדרישה לעריכת חוזה מקרקעין בכתב בלבד מיועדת לשקף את הרצינות והחשיבות שבחוזה מקרקעין, וכמו כן להימנע ממצבים של חתימה על חוזה זה ללא שיקול דעת מעמיק. שנית, חוזה מקרקעין כתוב נועד על מנת לוודא את המהימנות המשפטית שבו. בשל סיבות אלו חשוב ביותר כי כל אחד מהפרטים המחויבים בחוזה בכתב יפורט. לעניין זה, ניתן לפרט את הנתונים הנדרשים דוגמת מחיר הנכס בעסקה, שמות הצדדים, תיאור המקרקעין ועוד – רק במסמך המקרקעין עצמו. במידה ויצוינו במקום אחר – לא יהיה להם תוקף.
הנושאים אותם חשוב לציין במסמך כוללים את שמות הצדדים המעורבים בחוזה, את מהות הנכס ואופן ביצוע העסקה, את מהות העסקה, את התמורה למכירת הנכס, את זמני התשלום הנדרשים באופן מפורט, את ההוצאות הכלולות בעסקה וכן את המיסים החלים עליה. כמו כן, ישנם נושאים פחות משמעותיים אותם מאשר החוק לרשום או לפרט מחוץ למסמך החוזה – בתנאי שיעידו כי החוזה תקף והם מקושרים אליו.
אף על פי כל האמור לעיל, היו מקרים שהובאו לבית המשפט ועברו דרכו ללא חוזה כתוב. אמנם, בית המשפט אינו מקל בחוזים מעין אלו בשל המשמעות העצומה שיש להם על המשתתפים בחוזה ובכלל. יחד עם זאת, ישנם מקרים יוצאי דופן בהם חלק מהנתונים מצוינים מחוץ לחוזה או במסמך אחר – זאת על פי החוקיםבדיני מקרקעין. כך התרחש באחד המקרים בהם נתונים הכתובים בנוגע לחוזה מקרקעין הוצאו מהמשרד על ידי הצד השני בחוזה ונעלמו מאז. במקרה זה בית המשפט קבע על סמך עדות שבעל פה כי המסמך אכן היה קיים.