דיני נזיקין הינם חלק מהותי מהמשפט האזרחי ועוסקים בתוצאות הכלכליות של נזקים הנגרמים בין אדם לזולתו. מדובר במקרים בהם אדם דורש פיצוי על נזק שנגרם לו ועל בית המשפט לקבוע האם אכן נגרם נזק, מה טיבו ומהו הפיצוי הנדרש. מהותם של דינים אלו היא החזרת המצב לקדמותו ובמובן זה, פיצוי כספי מהווה תחליף לנזק או לעוול שנגרמו. במקרה של תביעה מסוג זה, חשוב להתייעץ עם עורך דין נזיקין כיוון שתפקידו הוא השגת פיצוי כספי שיתאים לחומרת העוול או לחילופין, מניעת העברת הפיצוי והוכחה שלא נגרם עוול באמת.
מהי תביעת נזיקין
העיסוק ברכוש מהווה חלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו. אנו משקיעים כסף, זמן ומאמצים בלתי נדלים כדי ליצור לעצמו סביבה שנאהב ונהנה להיות בה. לכן, כאשר אנו נתקלים בפגיעות ברכוש אנו נפגעים עמוקות ודורשים, בצדק, פיצוי הולם. מהותם של דיני נזיקין הוא לוודא שבמקרה כזה אכן נקבל את הפיצוי המגיע לנו. זהו גם תפקידו של עורך דין נזיקין המציע ייצוג משפטי שמטרתו לוודא שלא יגרם עוול נוסף. בשל העובדה שאלו תביעות העוסקות בעיקר ברכוש, מדובר לעיתים במקרים כגון נזקי בעלי חיים, נזקי עישון והטרדות למיניהן. עם זאת, גם מקרים של תקיפה, רשלנות רפואית או מקרי תקיפה מינית נכללים תחת ההגדרה.
קצת היסטוריה
לפני תקופת המנדט, דיני הנזיקין בישראל היו מבוססים על עקרונות המשפט העות'מאני ואלו נשמרו עד לשנת 1944. למרות שהשלטון המנדטורי היה בארץ כבר זמן מה, רק באותה שנה החליט המחוקק האנגלי להכיל את חוקי הנזיקין הבריטיים גם בארץ ישראל. אולם לבסוף, הבריטים שילבו בין החוקים האנגלים לאלו שבקפריסין, וחוק הנזיקין החדש הורכב מדיני הנזיקין הקפריסאים ופקודת הנזיקין המנדטורית, שנותרה חיונית לדיני הנזיקין בארץ עד היום. בשנת 1968 נוסחה מחדש פקודת הנזיקין, אולם השפעותיהם של הבריטים על המשפט הישראלי עדיין קיימות. בשל העובדה שהפקודה המקורית הושפעה עמוקות מהחוק הבריטי, גם היום עורך דין נזיקין יוכל להיעזר בה.
פקודת הנזיקין
מטרתה של פקודת הנזיקין, שנוסחה מחדש בשנת 1968, היא להסדיר את דיני הנזיקין בישראל. על פי הפקודה, ישנן שתי עוולות מרכזיות – עוולת הרשלנות ועוולת הפרת חובה חקוקה – שמהוות מעין מסגרת לשאר חוקי הנזיקין. נקבע בה כי על מנת לדרוש פיצויים או להטיל אחריות בגין עוול יש לבחון האם אכן נעשה עוול. לאחר מכן, יש להצביע על הקשר הסיבתי במטרה להוכיח שההתנהגות הפוגענית גרמה לנזק המדובר. לבסוף, יש לבחון האם התובע אכן סבל מנזק ובמקרה שלא, הוא אינו רשאי להמשיך בתביעתו. בשל הדגשים הללו, חשוב להיוועץ עם עורך דין נזיקין כדי לקבוע האם קיימת עילה לתביעה.
גרימת עוול
תביעות נזיקין עוסקות בעיקר בכל הנוגע לגרימת עוול ולהשפעות (הכלכליות או הנפשיות) של אותו העוול על הנפגע. זוהי נקודה חיונית, מכיוון שתביעות נזיקין כוללות מגוון רחב מאוד של מקרים ואירועים שעלולים לגרום לנזק נפשי וחשוב לתת על כך את הדעת. לעיתים אנו חווים חוויות לא נעימות המתרחשות גם במרחב הציבורי המיידי שלנו. למשל, עימותים עם דיירי הבניין או הרחוב בנוגע לחיות מחמד, מפגעים או הפרעות סדר כאלו ואחרות שגורמות לעוול ומצוקה. אם אתם חשים שחוויתם מקרה של פגיעה, במיוחד כאשר יש לה השלכות כלכליות ונפשיות, פנו עוד היום לייעוץ אצל עורך דין נזיקין שיבחן את המקרה המדובר ויביע את דעתו המקצועית.
לקיחת אחריות
המטרה העיקרית העומדת בבסיס התפיסה לפיה ניתן לפצות על עוול לאחר שנגרם, היא לקיחת האחריות. במובן זה, תפקידו של בית המשפט האזרחי לקבוע מיהו האחראי לנזק ועד כמה ניתן לייחס את אחראיות המקרה אליו. לעיתים, על הפוגע לשאת במלוא האחריות, כמו במצבים מובהקים של פגיעה בבן או בת הזוג (במיוחד כאשר מדובר בפגיעה פיזית) ולעיתים מדובר במקרים שאין עליהם הסכמה ברורה. אך אין ספק שכאשר מדובר במקרים הגורמים עוול נפשי או כלכלי בסדר גודל כזה או אחר, יש לוודא על כתפי מי מוטלת האחריות. לכן בכל הנוגע לתביעות מסוג זה, חשוב להתייעץ עם עורך דין נזיקין שיבהיר את משמעות התביעה.
האפשרות לתיקון
האספקט היפה ביותר בכל הנוגע לדיני נזיקין הוא שהם מציעים גם את האפשרות לתיקון. דינים מסוג זה מהווים אופציה עבור הנפגע לקבל פיצוי ועבור הפוגע, לפצות ובכך להביע חרטה מסוימת על מעשיו. מבחינה זו, דיני נזיקין עוסקים למעשה בהשבת הסדר על כנו. תפקידו של עורך דין נזיקין הוא, בין השאר, להביא למצב בו תיווצר תחושה של צדק והבנה בין כל הצדדים. גם במקרים בהם מדובר בפגיעות חמורות במיוחד כגון פגיעה גופנית או פגיעה בכושר עבודה, ניתן להגיע להסדרים המוודאים שהנפגע יוכל להמשיך בחייו בנוחות רבה ככל הניתן. במקביל, הפוגע נדרש כאמור לפצות את הנפגע ובכך מקבל הזדמנות לתיקון.
כיצד זה נעשה?
תביעות נזיקין מחייבות, בראש ובראשונה, הוכחות. לפני תחילת ההליכים מומלץ כמובן להתייעץ עם עורך דין נזיקין שיסביר לכם בפירוט מהי הפרוצדורה בתביעות מסוג זה וכיצד עליכם לפעול. עם זאת, כיוון שמדובר בתביעות שאין נחשבות דיני נפשות (כגון דיני עונשין) על הצד התובע להציג ראיות משכנעות באופן סביר. זאת אומרת שגם במקרה בו יש לכם ספק באם להגיש תביעה או לא, יש לקחת בחשבון שהוכחה משכנעת עשויה להיות מספיקה בהחלט. בנוסף, חשוב לזכור שדיני נזיקין עוסקים רק בפיצויי השבה, שמטרתם היא להשיב את הנפגע למצב בו היה לפני הפגיעה. זאת אומרת שלרוב המשפט לא עוסק בענישה אלא, כאמור, בהשבת המצב לקדמותו. עורך דין נזיקין יסייע לכם לאורך התהליך עד להשגת התוצאה המיוחלת והשבת הסדר על כנו.