מרבית האנשים יעידו כי אין דבר החשוב להם יותר מבריאותם. כאשר אנו פונים לקבלת טיפול רפואי כזה או אחר, אנחנו למעשה מפקידים את הדבר היקר לנו ביותר, בריאותנו, בידי אדם או מוסד רפואי. מרבית האנשים הפונים לקבלת טיפול רפואי אינם בקיאים כלל בעולם הרפואה, ותלויים לגמרי ברופא על מנת לקבל החלטות הנוגעות לגופם ובריאותם. אין לנו אלא לסמוך על הגורם הרפואי המטפל שיעניק לנו את הטיפול הטוב ביותר. לצערנו, קיימים מקרים בהם אותם גורמים שנתנו בהם אמון כה רב – לא רק שאינם מיטיבים עם מצבנו הרפואי, אלא לעיתים אף פוגעים בו ומחמירים אותו. על אף שהיינו רוצים מאוד, לא תמיד ניתן להשיב לאחור ולהעלים את הפגיעה הגופנית או הנפשית, אך בכוחו של פיצוי כספי על הנזק לסייע לנפגע להשתקם ולהתאים את עצמו ואת חייו למצב החדש. במקרים כאלו נגיש תביעת רשלנות רפואית.
מצבים המצדיקים תביעת רשלנות רפואית
תחום הרשלנות הרפואית נמצא תחת חוקי הנזיקין של מדינת ישראל. לפני הגשת תביעת רשלנות רפואית, יש להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום על מנת להבין האם המקרה המסוים מצדיק תביעה שכזו, כלומר – האם המקרה עומד בתנאים להוכחת רשלנות רפואית על פי החוק במדינת ישראל. התנאי הראשון הוא גרימת נזק, כאשר ההגדרה של אותו הנזק רחבה על פי החוק – נזק מוגדר כ"אובדן חיים, נכס, נוחות, רווחה גופנית או שם-טוב, או חיסור מהם, וכל אבדן או חיסור כיוצאים באלה". התנאי השני הוא הרשלנות – האם הייתה התרשלות מצד הרופא? כדי לענות על שאלה זו מתייעץ עורך הדין עם רופאים מומחים לתחום הרפואי הספציפי ומקבל תמונת מצב של התנהלות "הרופא הסביר" בתחום, כך שיהיה אפשר לבחון את התנהלות הרופא הנתבע ביחס לסטנדרט המקצועי המקובל. התנאי השלישי להצדקת תביעת רשלנות רפואית הוא "חובת הזהירות" – האם הרופא היה מסוגל לצפות מראש את הנזק הנגרם והאם הוא הזהיר את המטופל מפניו בטרם עת והעניק לו את כל האינפורמציה הדרושה טרם הטיפול והפגיעה.
תחומים בהם ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית
למעשה, תביעת רשלנות רפואית ניתן להגיש בכל תחום רפואי באשר הוא. תביעות כאלו לפיצויים אנו מוצאים בעקבות מקרים של רשלנות בטיפולים במחלות, באבחון רפואי, בטיפול תרופתי, בליווי היריון, בלידה, בניתוחים, בטיפולים נפשיים, בטיפולים אסתטיים וניתוחים פלסטיים, בתחום הרפואה המשלימה ועוד – בכל אלו יכול להיגרם נזק כזה או אחר שמצדיק תביעת רשלנות רפואית. התביעה לא בהכרח מוגשת נגד רופא, אלא גם נגד מקצועות רפואיים אחרים כמו אחות, רוקח, טכנאי רנטגן וכו'. כמו כן, התביעה לא תמיד מוגשת נגד אדם פרטי אלא יכולה להיות מוגשת גם נגד המוסד הרפואי (בית חולים, קופת חולים, מרפאה פרטית וכו'). קיימת חשיבות רבה להגשת התביעה כלפי הגורם המטפל הרלוונטי, וכדאי להתייעץ עם עורך דין מומחה טרם הגשת התביעה על מנת להפנות אותה לגורם הנכון והמתאים ביותר ובכך לקבל את מירב הפיצויים המגיעים לתובע.
כיצד לבחור עורך דין תביעת רשלנות רפואית
שלב הפעולה הראשון במקרים בהם אנו מרגישים שיש לנו עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית, הוא בחירה בעורך הדין הנכון. להחלטה זו חשיבות מכרעת בסיכויי ההצלחה של התביעה ובהשגתו של פיצוי מקסימלי. שוק עורכי הדין, כידוע, מוצף, לכן חשוב להיצמד לכללי אצבע מנחים בבואנו לשכור עורך דין למקרה של רשלנות רפואית ולדעת בדיוק מה אנחנו מחפשים. הדבר הראשון אותו נבקש למצוא הוא התמחות בתביעות רשלנות רפואית. תחום הרשלנות הרפואית הוא תחום ייחודי וככזה דורש מעורך הדין יכולות ייחודיות: בקיאות והבנה בחומר רפואי, בשפה הרפואית, התעדכנות מתמדת בחידושים הרפואיים והיכרות מעמיקה עם מגוון מומחים שיוכלו לספק חוות דעת מקצועיות בעת הצורך. בעוד אנו לרוב חסרי אונים אל מול המושגים הרפואיים, חשוב שיהיה לצידנו עורך דין שינחה אותנו. ככל שעורך הדין בעל ניסיון רחב וגדול יותר בתחום הרשלנות הרפואית, כך הקשרים שלו עם רופאים מומחים בתחומים שונים רבים יותר וחזקים יותר. לקשרים אלו ערך שלא תסולא בפז בהליך המשפטי – הרופאים המומחים מעניקים חוות דעת שלהן משקל רב בפסק הדין.
תהליך תביעת רשלנות רפואית
לאחר שנבחר עורך הדין המתאים, מתחיל תהליך תביעת רשלנות רפואית. כשלב ראשון נבחן יחד עם עורך הדין האם המקרה והנזק באמת מתאים לתביעת רשלנות רפואית, האם הם עומדים בתנאים להוכחת רשלנות על פי החוק ובמידה וכן מהו גובה הפיצוי שנכון לדרוש. לאחר שמוגשת תביעה, הן התובעים והן הנתבעים מציגים חוות דעת של מומחים רפואיים המחזקות את טיעוניהם. במקרים מסוימים בית המשפט מחייב את הנתבע לעבור בדיקות רפואיות ואף ממנה רופא מומחה מטעמו. לאחר שכל הצדדים נבדקים מקבל בית המשפט החלטה, ואם אכן מתקבלת התביעה זכאי הנפגע לקבלת פיצוי כספי בהתאם לתביעתו, חומרת פגיעתו והחלטת בית המשפט.
היבטים כלכליים של תביעת רשלנות רפואית
ככלל, המקובל בתחום הוא ששכר הטירחה לעורך הדין בתביעת רשלנות רפואית נקבע באחוזים מגובה הפיצוי (במידה והתביעה מנצחת ואכן מתקבל פיצוי). ככל שעורך הדין מיומן, בקיא, מנוסה ומומחה יותר לתחום הרשלנות הרפואית – כך עולים סיכויי ההצלחה של התביעה וכך עולה הסבירות לקבל פיצוי כספי מקסימלי. רוב תיקי הרשלנות הרפואיים נסגרים עד ארבע שנים מיום הגשת התביעה, כך שלא מדובר בהליך ארוך וסיזיפי יתר על המידה. עם זאת, בחירה בעורך הדין הנכון תגדיל את הסיכויים לזכות בתביעה, תקל את ההליך הסבוך ובמקרים רבים תאפשר לקצר את זמן ההמתנה עד קבלת הפיצוי המתאים, שיאפשר לנפגע להשתקם ולשוב לחיים רגילים כפי שחי טרם הפגיעה.